woning Paterswolde

In 2007 kregen wij in opdracht de bouw van een woning te Paterswolde voor
Mevr. Dijkstra en Mevr. Somers. 
Er is gekozen voor diverse duurzame toepassingen.
 
 

Isolatiemateriaal

Als isolatiemateriaal zijn Pavatex-houtvezelisolatieplaten gebruikt. Pavatex wordt met behulp van het zogenaamde natte-productieproces gemaakt. Hierbij zijn het de natuurlijke bindmiddelen (hoofdzakelijk lignine) die de consistentie aan het eindprodukt geven.
Pavatex zorgt voor een betere isolatie tegen zomerse hitte, winterse kou, geluid en brand.

Kozijnen, ramen, deuren.

Hier is gebruik gemaakt van de houtsoort Iroko. Iroko is een sterke, zeer duurzame houtsoort die weinig werkt. Het is onbehandeld toegepast, dus geen gebruik van verf producten, en het glas is geplaatst tussen rubbers, zodat hier geen kit is gebruikt.
 
 

Wandafwerking

Voor de afwerking van de wanden is een stuclaag van leem gebruikt. Leem is een chemisch neutraal product, er is weinig energie nodig bij de winning en verwerking. Het is in staat om vocht op te nemen en af te staan, zodat de luchtvochtigheid in de woning constanter blijft.
 

Wandverwarming

Voor het aanbrengen van laag-temperatuur wandverwarming in de binnenmuren is gebruik gemaakt van Protherm Eco-Brick. In deze stenen zijn fabrieksmatig verticale sleuven uitgespaard, waarin de leidingen van de wandverwarming gemonteerd kunnen worden.
 

Verwarmingssysteem

Verwarming van de woning is uitgevoerd met een Solvis zonne- installatie in combinatie met de eerder genoemde wandverwarming. Voor de installatie is gebruik gemaakt van een Solvis Max Gas zonneboiler met geďntegreerde hr-gasbrander en een inhoud van 750 liter.
Zonnecollectoren zijn op de dakkapellen geplaatst en hebben een gezamenlijke oppervlakte van 12 m2.
 
 

Regenwater opvang systeem

Via de dakgoten en de hemelwaterafvoeren, wordt het regenwater opgevangen in een buffertank. Een pompsysteem zorgt er vervolgens voor dat dit water terechtkomt bij toiletten en buitenkranen.