Landhuis in organische stijl

In het Geeserveld, vlakbij het natuurgebied van de Geeserstroom en Boswachterij Gees, hebben wij in 2012 een landhuis gerealiseerd. 
Het gebouw kenmerkt zich door een maximaal gebruik van natuurlijke materialen. Het is opgezet als houtskeletbouw met een buitengevel van rode baksteen gemetseld in klezoorverband. De dakbedekking bestaat uit Spaanse natuurleien en zink waar de dakhelling te gering is voor leien. Op de serre en de veranda ligt sedum dakbedekking. De houten verdiepingsvloer wordt gedragen door grenen balken. Binnen is leemstuc gebruikt voor de afwerking van de muren. Door de toepassing van technieken van het Passief-Huis is een energiezuinig huis ontstaan. 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Energieverbruik
Het energieverbruik valt uiteen in het energieverbruik tijdens de bouw en het energieverbruik bij de bewoning van het huis. Door het gebruik van natuurlijke materialen en bv houten ipv stalen spanten, is de CO2 voetafdruk relatief laag. Om het huis in het gebruik energiezuinig te krijgen zijn Passief Huis technieken toegepast waaronder ramen en deuren met dubbele kierdichting. In de serre is triple beglazing geplaatst. Wanden en dak hebben een R van ongeveer 9.
Een belangrijke warmtebron is de Tulikivi speksteenkachel in de kamer.
 
Leem
De buitenwanden zijn aan de binnenzijde voorzien van Homatherm isolatieplaten waarop leem is aangebracht. Ook de poriso binnenmuren zijn afgewerkt met leem. In de hal, keuken en bijkeuken is het leem afgewerkt met een leemfinish. In de kamer en de slaapkamer is het leem geschilderd met een speciale, ademende, verf.

 
 

 
 
De vorm van het huis representeert een gevoel van geborgenheid waarbij de ramen zich naar boven openen. Deze zeshoekige grondvorm geeft binnen een speelse en verrassende indeling.
Ook in het interieur komt deze vorm terug, zo zijn bv de panelen van de binnendeuren zeshoekig.
 
Aan de tuinzijde is in de gevel een bakstenen spriraal, een Koru, gemaakt. De Koru is een Maori-symbool voor nieuw leven.

Als u onderstaand document opent, geven de diverse foto's met uitleg u een mooi beeld van deze fantastische woning!